Vina Tomaz - Motovun - Kroatië

In het hart van Istrië en tussen de truffel

De wijngaarden van de Tomaz-familie staan ​​stil op de zonnige hellingen van Motovun. De familie Tomaz is al sinds 1918 werkzaam in de wijnbouw. De dagelijkse leiding ligt heden ten dage bij Klaudio Tomaz, die ook verantwoordelijk is voor de productie van de wijnen, het gedistilleerd de olijfolie. 

De 12 hectare wijngaarden strekken zich uit over de hellingen van het vestingstadje Motovun, ook de bakermat voor de beste Istrische witte en zwarte truffel. De jaarlijkse productie bereikt maximaal 100.000 flessen. De Istrische Malvazija druif is dominant, terwijl andere autochtone soorten Teran en Muscat (of Moscatel) zijn. 

Het voordeel van de wijnen van de Tomaz-familie is dat de druif afkomstig is uit bijzondere microklimaat-omstandigheden, waarin mediterrane en continentale klimaten samenkomen. Er bestaat een groot verschil in temperatuur gedurende de dag en nacht, wat de kwaliteit van de rijping van de druiven ten goede komt en de wijn verrijkt met een zeer intense aromatische smaak, die versterkt wordt door de mergel-grond. In de omgeving van Motovun wordt ook veel truffel gevonden die uiteraard in de lokale keuken bereid wordt in diverse gerechten. Het mag vanzelfsprekend zijn dat deze wijnen een geweldige wijn/spijscombinatie vormen met truffel.

Een speciale vermelding verdient de Malvazija Istarska Sesto Senso. Dankzij langdurig schilcontact en rijping op vaten van acacia en meiboom eiken, wordt een bijzondere witte wijn verkregen; licht oranje van kleur met aroma's van vanille, kweepeer, vers gebakken brood en hooi. Werkelijk briljant en gastronomisch breed inzetbaar.

https://www.vina-tomaz.hr

 

 

Vina Tomaz - Motovun - Kroatië