Plantaze 13. Jul - Podgorica - Montenegro

Wijn uit Montenegro

Montenegro (Crno Gora = Zwarte Bergen) ligt in het zuidelijkste deel van het Adriatische kustgebied. De Crmnica bergketen splitst het wijngebied van Montenegro in twee delen; een smalle strook aan de Adriatische zee waar een mediterraan klimaat heerst en de uitgestrekte  Cémosko Polje tussen Podgorica en het Skardarmeer, 500 meter boven zee niveau met lange droge zomers en vrij koude winters, hierdoor wordt het microklimaat grotendeels bepaald.

Cémosko Polje was oorspronkelijk een kale, onherbergzame kiezelvlakte die met grote inspanning is veranderd in een enorme wijngaard van 2300 Ha. Beplant met o.a. de autochtone druivensoorten Vranac en Krstac. 

Op een afstand van dertig kilometer vanaf de Adriatische zee, langs het meer van Skadar, strekken de rijen wijnranken zich uit. Het zijn de grootste en mooiste wijngaarden van Montenegro, er staan ca. 11,5 miljoen wijnranken op de 2300 Ha, die samen goed zijn voor 22 miljoen druivenopbrengst en 16 miljoen flessen. De wijngaarden worden begrensd door de rivierbedding van de rivier de Cijevna.

De wijnen zijn al een aantal keer door o.a. Decanter onderscheiden met diverse medailles.

Plantaze 13. Jul is in 1963 opgericht.

 

https://www.schermer1782.nl/zoeken?search=Plantaze+

https://www.plantaze.com/en/

Plantaze 13. Jul  - Podgorica - Montenegro