Historie

Schermer Wijnkopers & Distillateurs is één van de oudste en laatste onafhankelijke distilleerderijen van Nederland. B. Schermer & Zoon staat sinds 24 juli 1782 officieel te boek als distillateur en likeurstoker. In feite is van het bedrijf al langer sprake, want Jan Bent (de grootvader van Barend Schermer's echtgenote) handelde al sinds 1730 in 'gedistilleerde wateren'. Vanaf het begin van de oprichting is ook de wijnimport een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering.

Eind 19de eeuw had Schermer ook kantoren en winkels in Amsterdam. Amsterdam was toentertijd nog niet bereikbaar met bruggen en tunnels, dus bijna alle vervoer ging nog over water, meestal via het IJ en Zuiderzee/ IJsselmeer naar de overige provincies. Daarom had Schermer ook een zaak in Amsterdam gevestigd, zodat ze in de twee belangrijkste havensteden gevestigd waren. Opvallend is wel dat Schermer altijd Hoorn als hoofdvestiging is blijven zien, dus op alle etiketten en uitingen heeft altijd HOORN-AMSTERDAM gestaan. 

Op het Kleine Noord en de Veemarkt had Schermer ongeveer 10 panden waarin gevestigd waren: een distilleerderij met 2 stookketels, bottelarij, opslag van vaten, advocaatmakerij (met 5-10 advocaatmakers in dienst!), boerenjongens productie, opslag van wijn in fles, kantoren en ontvangstkamer. Het pand kende totdat het bedrijf verhuisde in 1997 nog altijd vele originele details.

Schermer is altijd gehuisvest geweest aan het Kleine Noord in Hoorn, vanaf 1782 tot 1997. 215 jaar op dezelfde plek in prachtige historische pakhuizen en kantoren. De familie Schermer kon zich verheugen met vele opvolgers en hebben 8 generaties lang het bedrijf weten uit te bouwen tot één van de grootste distillateurs van Nederland. 

Overname Schermer door Blom
Paul Robert Blom is in 1965 bij Schermer komen werken omdat de firma een 'energieke vertegenwoordiger voor groot Amsterdam' zocht. Na sollicitatie is Paul Blom aangenomen en heeft zich snel ontwikkeld tot ware ondernemer. Toen na 8 generaties Schermer er geen opvolgers bleken, namen Paul Robert Blom en zijn vrouw Joke Blom-Wennink het bedrijf in 1982 over bij het 200-jarig bestaan. Paul was op dat moment al 17 jaar in dienst van Schermer, dus een waardig opvolger. Blom heeft zich in de loop der jaren ontpopt tot een zeer kundig wijnproever. Hij heeft in vele wijnjury's zitting gehad en nog steeds proeft hij in vele commissies over de hele wereld. Ook heeft Blom 30 jaar les gegeven op de Wijnacademie.

Verhuizing 
In 1997 verliet Schermer de panden aan de Kleine Noord en verhuisde naar een veelzijdig pand aan de rand van het centrum van Hoorn, de Geldelozeweg 47. Door logistieke veranderingen en gewijzigde bestemming in de binnenstad was het niet meer haalbaar om het bedrijf voort te zetten waar het al 215 jaar gevestigd was. Op de Geldelozeweg werd het pand van de PWN betrokken. Een ideale stap: in het monumentale pand zijn de kantoren en winkel gevestigd en in de bedrijfshal werd het magazijn en productie ondergebracht. Hier bleek genoeg ruimte om het bedrijf voort te zetten. In het kantoorpand is op de zolder ook een sfeervolle proefkamer, waar proeverijen gehouden kunnen worden.

Koninklijke onderscheiding
Op 24 mei 2002 vierde Schermer Wijnkopers het 220-jarig jubileum. Tijdens de festiviteiten werd Schermer  onderscheiden met het predicaat ‘bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’. Een grote eer en een spreekwoordelijke kroon op de gedreven bedrijfsvoering en een prachtige, solide basis voor een veelbelovende toekomst.

Traditionele en eigentijdse recepten
In de distilleerderij wordt tot op de dag van vandaag gewerkt met eeuwenoude, traditionele recepturen. Veel dranken worden dus met authentiek receptuur geproduceerd. Door deze werkwijze dankt Schermer de grote regionale en nationale naamsbekendheid. Schermer is een gevestigde naam in heel Nederland.

Verbouwing
Na jarenlang onderzoek en planning met milieudienst en overige instanties heeft in 2013 een enorme verbouwing plaatsgevonden, waarbij er een geheel nieuwe opslag, productie en bottelruimte is gerealiseerd. Hierdoor kan de traditionele drank met moderne techniek geproduceerd worden.

Tijdloos succes
Schermer combineert een traditioneel assortiment met verrassende, eigentijdse producten. De voorliefde voor wijnen uit Centraal Europa is voelbaar, maar ook producten uit andere streken zijn ruim vertegenwoordigd. Schermer importeert al 45 jaar wijnen en gedistilleerde dranken uit de Balkan en is absoluut specialist in deze regio. Daarbij wordt altijd gelet op een scherpe kwaliteit/prijs verhouding. Schermer is onafhankelijk en kleinschalig, waardoor er snel kan worden ingespeeld op veranderingen in de markt.