Veralda Istrian - Brtonigla-Istrië - Kroatië

Platinum onderscheiding van Decanter

Schermer Wijnkopers importeert van de Veralda Istrian 2015 die in 2016 door Decanter met PLATINUM 95 Points ´Best of Show´ onderscheiden is. Deze wijn is gemaakt van 100% Refošk en werd gekozen tot beste wijn van alle ingezonden 16.000 wijnen. Hij kreeg 95 punten en zo een hoge waardering is slechts zeer zelden eerder voorgekomen.

Veralda is één van de grotere producenten in Istrië, met 33 Ha wijngaarden en 5 hectares olijfgaarden, gerund door de familie Visintin. Zij produceren topkwaliteit grand cru wijnen en één van de hoogste kwaliteit olijfolie. De methode van de wijn- en olijfolieproductie bij Veralda is gebaseerd door het handhaven van een constant niveau van superieure kwaliteit, omdat de eigenaren er van overtuigd zijn dat dit de enige juiste manier is om te overleven in de veeleisende wereldmarkt. Tevens committeren zij zich eraan om de traditie van olijf- en wijncultuur, die zich in de loop van de eeuwen heeft ontwikkeld en geperfectioneerd, te behouden en uit te dragen.

De Veralda Istrian 2015 is van de inheemse druivensoort Refošk, waarvan er 10 Ha is aangeplant. De kleur is intens en diep rood met violet schakeringen. In de neus sterk expressief en veel karakter die doet denken aan framboos, tabaksbladeren en een hint van donkere chocolade. Smaak is stevig, complex met een optimale beleving van ronde fluweelzachte tannines, met een fruitige en rinse afdronk, karakteristiek voor de Refosco druif. Gelagerd voor 5 maanden in Frans eiken en er zijn 20.000 flessen afgebotteld. Serveren op 20°C.

Wijn/spijs advies: bij wild-gerechten, gegrild vlees en ook perfect bij Istarski pršut (rauwe ham) en oude kaas. Gastronomisch breed inzetbaar. Het is een ‘Vrhunsko Crno Suho Vino sa Z.O.I’. (Zaštićena Oznaka Izvornosti) hetgeen inhoudt 'Droge rode topwijn met gecontroleerde en beschermde herkomst'.

https://www.veralda.hr/index.php/en/