Podrum Donja Banda - Pelješac - Kroatië

De bijzondere wijnbouw op schiereiland Peljesac

De wijngaarden van PZ Postup liggen op het schiereiland Peljesac in Zuid Dalmatië, uitkijkend over de Adriatische zee en het eialnd Hvar (spreek uit als Gwar). De wijngaarden liggen in Postup en Donja Banda op een steile zuidelijke helling van 35º, op een hoogte van 5-350 meter en jaarlijks 2800 zonuren. Geen mist door de luchtige positie. Door de driedubbele isolatie (zon, zee en steen) en de bush-vines (dus laag bij de grond) ontwikkelen de druiven zich optimaal. Door de zeewind een prachtige zilte smaak in de druiven, hetgeen ook een biologische afweer is voor schimmels en ziektes.

Door lange periodes zonder regen voor de (hand-) pluk, zijn er veel overrijpe druiven, waardoor de fermentatie telkens weer een uitdaging is. Beide wijnen zijn gemaakt van de Plavac Mali druif. De Postup Donja Banda heeft een yield van 1kg en de Plavac Donja Banda van 1,2kg. De druiven worden half september handgeplukt.

De terroir is verweerde kalksteen en de wijnranken groeien in vertikale scheuren in kalksteenformatie ('oasis'). Ze zijn omgeven door Mediterrane vegetatie, zoals olijfbomen, pijnbomen en vijgenbomen. Vanaf zee is het een indrukwekkend gezicht.

Beide wijnen rijpen een jaar in Frans eiken en 60 dagen op fles.