Donato D'Angelo - Rionero in Vulture-Basilicata - Italië

Italiaanse wijn uit de regio Basilicata

De vulkaan die de regio Basilicata kenmerkt is al 130.000 jaar gedoofd, maar de omgeving profiteert nog steeds van de rijke, vruchtbare grond. De wijnmakerij Donato D'Angelo, waarvan de naam al een eeuw met Aglianico-wijn wordt verbonden, vertegenwoordigt voor Basilicata de geschiedenis van deze wijn. Donato en zijn vrouw Filomena Rupi, die hun team versterken met de komst van dochter Emiliana, blijven zich inspannen om de constante verbetering van de kwaliteit van hun producten voort te zetten. Het domein beslaat ongeveer 20 hectare wijngaard dat in het bezit is van D'Angelo. Het wijnhuis produceert jaarlijks 150.000 flessen. 

Ingeklemd tussen de gewesten Apulië, Calabrië en Campania bevindt zich het hooggelegen Basilicata met de hoofdstad Potenza. Dit gewest heeft slechts 1 DOC voor de Aglianico del Vulture. Als vrij laat tot rijping komende druivensoort bewijst deze druif zijn kwaliteit op de lava hellingen. De beste wijngaarden liggen op 500-700 meter hoogte rond Rionero en Barila, waar het microklimaat gelijk is als in de Alpen. De opbrengst is laag, nog geen 30hl per hectare. De robuuste Aglianico den Vulture bezit buitengewone eigenschappen om te ouderen en heeft zich daarmee in de voorste gelederen van de Italiaanse (bewaar-) wijnen geschaard. 

Van D'Angelo importeren wij uitsluitend de rode wijnen en van de Canneto D'Angelo hebben wij nog een aantal flessen van bijzondere jaargangen, zelfs vanaf 1988.

 

https://www.schermer1782.nl/zoeken?search=angelo

https://www.donatodangelo.it/

 

Donato D'Angelo - Rionero in Vulture-Basilicata - Italië