Cantina Produttori Cormòns - Isonzo-Friuli - Italië

Wijn maken is een kunst

Cantina Produttori Cormòns bestaat uit 120 wijngaardenier families in de leeftijd van 24 tot 86 die gedreven zijn door pure passie en kennis om wijnen te produceren die aan de verwachting voldoen van de lokale tradities van Friuli Veneza Giulia. Of het nu gaat om rood, wit, rosé of mousserende wijnen; wij zijn Cormòns, Beschermelingen van de Harmonie.

Het wijnbedrijf is aan het eind van de jaren '60 begonnen door een aantal visionairs en lokale wijnboeren die hun liefde voor eeuwenoude tradities wilden voortzetten. De gepassioneerde ondernemers hebben altijd benadrukt dat de toekomst van wijnproductie niet gebonden is om trends te volgen, maar om de kwaliteit van hun terroir te beschermen. Dit uitgangspunt in uniek in de wereld en zij onderscheiden zich door de hoge kwaliteit van wijnen en de vele initiatieven die ze lokaal initiëren, zoals ook de Vino della Pace.

Hun productietraject is gebaseerd op het onderhoud van de wijngaarden. Hiertoe is een gedetailleerde gedragscode opgesteld, waar elk lid zich aan dient te houden. Elk lid dient daarin bijvoorbeeld de status van de wijnrank, bloei en groei te noteren, om zodoende tot een homogene en hoge kwaliteit van de druiven te komen. Een continue supervisie van de 400 hectare zorgt ervoor dat parasieten geen kans krijgen. Tevens worden door 8 weerstations het micro-klimaat en elke weersverandering in de gaten. De verzamelde informatie wordt direct digitaal doorgezet naar de Cantina, zo wordt nieuwe technologie met respect voor oude tradities gecombineerd.

Vanaf begin 1980 hebben een aantal grote kunstenaars de Slavonische eiken vaten beschilderd in de kelder. Hierdoor is een een unieke kunstgalerij ontstaan Dit benadrukt hun filosofie: Wijn maken is een kunst!  

De Vino della Pace zijn wijnen die elk jaar worden uitgebracht en aan alle staatshoofden worden overhandigd.

https://www.schermer1782.nl/zoeken?search=Corm%C3%B2ns

www.cormons.com

 

Cantina Produttori Cormòns  - Isonzo-Friuli - Italië