Kopke Port - Entreposto de Gaia-Portugal

Port is grootste export van Portugal 

Het grootste exportproduct van Portugal is port. De port refereert aan de havenstad Porto, maar komt uit de Dourovallei. Je vindt hier één van de overweldigende wijnlandschappen ter wereld met terras-wijngaarden op steile hellingen. In de zomers brandend heet, in de winters ijskoud.

De Dourovallei werd al in 1756 als herkomstnaam geregistreerd en is daarmee het oudste gereglementeerde herkomstgebied ter wereld. Port zelf is een versterkte wijn. Door de gisting te onderbreken door toevoeging van wijnalcohol, behoudt de wijn restsuikers en krijgt tevens een relatief hoog alcoholpercentage. Port staat niet voor één enkele wijn, maar voor een hele serie wijnen. Wijnen met heel verschillende stijlen en smaken als gevolg van verschillen in het mengen en opvoeden van de basis wijnen.

Het huis Kopke is in 1638 door Cristiano Kopke opgericht en houdt zich sindsdien bezig met de export van wijn en port. Kopke is het oudste bedrijf van buitenlandse oorsprong maar is door de eeuwen heen diep doorgedrongen tot de Portugese samenleving. Heden ten dage worden de ports van Kopke geëxporteerd over de gehele wereld. De Kopke Port kelders bevinden zich in de Entreposto de Gaia. Hier ligt de port onder de meest gunstige omstandigheden op traditionele houten vaten jarenlang in stilte te rijpen. Een stilte die alleen verstoord wordt door de vele bezoekers die de kelders komen bekijken en genieten van een overheerlijk glas Kopke Port.

De Quinta São Luiz ligt op de linkeroever van de Douro tussen Regua en Pinhão. Dit domein, dat gerekend kan worden tot één van de schatten van de Dourostreek, is de bakermat van een beroemd gamma van Kopke Ports. Voor de aanplant van druivenstokken in de Quinta São Luiz worden de meest moderne technieken gebruikt. De druivensoorten die Kopke voor de port gebruikt zijn Touriga Francesa, Touriga Nacional, Tinta Barroca en Tinta Roriz. Een echte specialiteit van Kopke is het grote assortiment Colheita Port, lang gerijpte Tawny Port van één oogstjaar. En natuurlijk zijn er ook de Vintage en Ruby Ports.

Kopke Port - Entreposto de Gaia-Portugal