Gönc 1936 - Ptuj - Slovenië

Een verhaal van Hongaarse eiken vaten en Rock & Roll

De passie en liefde voor wijn bestaat bij Gönc uit 136 stippen. Elke stip staat voor 1 liter wijn van een speciaal Hongaars eiken vat dat 136 liter kan bevatten, ook een 'Gönc' genoemd. De centrale punt op het etiket indiceert het type wijn en is het laatste, 136ste punt op het etiket. Nummer 136 is het motief van de Gönc Winery identiteit.

De familietraditie gaat terug naar het jaar 1936 waar de grootvader van Peter Gönc een wijnkelder bouwde en de eerste wijnranken aanplantte in het kleine stadje Dobrovnik in Slovenië. Echter na WOII verhuisde zijn grootvader naar Ptuj waar hij begon met werken als kelderschoonmaker in de 'Ptujska Klet', de Sloveense wijnkelder. Hij werkte zich op tot hoofd-wijnmaker en later CEO van de oudste wijnkelder in Slovenië, die nu bekend is als Pullus.

De vader van Peter Gönc werkte ook bij Pullus, maar zelf plantte hij ook 12 Ha wijngaarden aan, om de familietraditie in ere te houden. Toen Peter zelf de leeftijd had bereikt om in het bedrijf over te nemen, hebben ze een nieuwe wijnkelder gebouwd en begon zijn eigen verhaal met eigen wijn. Peter Gönc is een bevlogen wijnmaker en de 3de generatie van wijnmakers en wijnverbouwers in de familie.

Peter combineert de liefde voor de wijn met zijn liefde voor goede muziek, dus zoals hij zelf zegt: "Er bestaat geen wijn maken bij Gönc Winery zonder goede muziek op de achtergrond. Ik noem het zelf de 'Winery of Rock 'n' Roll'.... When wine meets music." Dit zie je ook terug in de etikettering van de wijn, vaak geïnspireerd op teksten en afbeeldingen van muzikanten, zoals David Bowie. Laat dit nou ook de held van Esther zijn....

https://www.schermer1782.nl/zoeken?search=G%C3%B6nc

http://www.gonc.si/

 

Gönc 1936 - Ptuj - Slovenië