Wijn uit Montenegro

Kent u het kleine landje Montenegro? Ingeklemd tussen landen als Albanië en Servië, kent ook Montenegro een heerlijk klimaat en een prachtige natuur. Dit Balkanland is het perfecte voorbeeld van hoe een klein land groot kan zijn, want uit Montenegro komen steengoede wijnen. De verscheidenheid in wijnsoorten is groot en de wijnproductie is in het land vaak een echte familiebezigheid. Er zijn steeds meer kleine, lokale wijnboeren die met duurzame, kleinschalige teelt hun brood verdienen.

Wijnregio’s in Montenegro

Montenegro heeft een mooie kust, een levendig binnenland en hoge bergen in het noorden. De wijn in Montenegro wordt vooral gemaakt in de midden- en zuidelijke regio’s. De grootste wijngaard vindt u langs de oevers van de Cijevna, maar in de wijde omtrek vindt u nog veel meer grote en kleine wijngaarden en wijnproducenten die hun wijnen over de hele wereld verkopen. Het klimaat is perfect voor de druiventeelt. De hoeveelheid zonnige dagen en de goede luchtvochtigheid, gecombineerd met rijke grondsoorten, leveren de beste wijnen op.

Wijnsoorten uit Montenegro

Uit Montenegro komen wijnen die gemaakt zijn van inheemse druivensoorten, maar u vindt er ook de meer gangbare druivensoorten zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc en Merlot. De autochtone druivensoorten zijn de rode Vranac en de witte Krstač. Zoals in veel Balkanlanden wordt goed gekeken naar de juiste wijnen bij het juiste voedsel, de bevolking van Montenegro weet hier alles vanaf. Vaak worden er wel leuke wijnproeverijen georganiseerd in combinatie met heerlijk, lokaal eten. De specialiteiten zijn vis, olijven, een grote variëteit aan kruiden en graanproducten.

Wijntoerisme in Montenegro

Bezoekt u Montenegro? Dan is een bezoekje aan een wijngaard met bijbehorende wijnkelders absoluut een aanrader. Er zijn in het land diverse wijnroutes uitgezet. De bevolking is trots op de producten en laat deze dus graag zien én proeven aan de toeristen die het land bezoeken. Samen met de rijke historie, bijzondere architectuur en indrukwekkende natuur maakt dat Montenegro een geweldig land om te bezoeken.

Benieuwd naar de wijnen uit Montenegro?

Wij leveren diverse wijnen uit dit mooie Balkanland: