Sloveense wijn

Slovenië heeft het beste van drie werelden. Een prachtig, zonnig kustgebied, een bergachtig noorden en vlak laagland in het centrale deel van het land. Daarom brengt het land wijnen voort met heel verschillende karakters. Wij wordt voornamelijk geproduceerd in het oosten en in het westen van het land.

De geschiedenis van Sloveense wijn

Zoals in veel landen, lag de oorsprong van de wijnproductie al voor de Romeinse tijd, maar werd deze pas in de Romeinse tijd en onder Romeinse invloeden verder ontwikkeld. Als in de middeleeuwen genoot Sloveense wijn grote bekendheid. Toch waren er ook periodes waarin er weinig aandacht was voor de wijnbouw, bijvoorbeeld ten tijde van oorlog. Typerend voor Slovenië is een 400 jaar oude wijnrank uit Maribor, die wordt gezien als een symbool van het land.

Sloveense wijnhuizen

Traditie en vakmanschap kenmerken de Sloveense wijnproductie. De meeste wijnhuizen zijn kleinschalig en bewaken hun kwaliteit goed. De kleinschaligheid zorgt ervoor dat de wijnen niet in hele grote oplages worden gemaakt en behouden daardoor hun unieke, traditionele karakter. Slovenië is een klein land met een beperkt wijngebied en een beperkte afzet, maar de kwaliteit van de wijnen is nog steeds één van de allerbeste.

De kenmerken van Sloveense wijn

Wat karakter betreft lijken veel Sloveense wijnen op Italiaanse wijn. Italië ligt immers om de hoek en de bodemkwaliteit lijkt op de Italiaanse. Maar doordat Slovenië altijd een centraal handelsland is geweest, kennen de wijnen ook Duitse en Franse invloeden. Bekende druivensoorten als Melot en Sauvignon Blanc doen het goed in Slovenië. Toch zijn er ook inheemse soorten te vinden, zoals de Furmint, Ribolla en Malvazija. Een groot deel van de wijnen is wit en wordt ook door de lokale bevolking veel gedronken. Maar zoals al eerder gezegd, Sloveense wijn is ook ver buiten de landsgrenzen populair.

Sloveense wijn kopen

Bent u op zoek naar goede wijn van Sloveense bodem? Het assortiment van Schermer Wijnkoper & Destillateur biedt u wat u zoekt. Bekijk hier alle wijnen van Sloveense komaf en vraag direct een offerte aan. Meer weten over Sloveense wijn? Wij staan u graag te woord, neem vooral contact met ons op.

}