Kroatische wijn

Hoewel Kroatië vaak als een land van ‘nieuwe wijnbouw’ wordt gezien, werd er duizenden jaren geleden al wijn geproduceerd. Door de eeuwen heen verandereden de bodemcondities en ook het klimaat is niet gelijk gebleven. De wijnbouw evolueerde mee. De laatste decennia heeft de wijnbouw in Kroatië zich verder ontwikkeld en geprofessionaliseerd. Dankzij het uitstekende wijnklimaat, een passie die van generatie op generatie wordt overgedragen en de vergaande kennis van de wijnproductie kan Kroatië zich meten met de grote wijnlanden. Bekijk ons assortiment Kroatische wijnen. 

Kenmerken van wijn uit Kroatië

Kroatië kent ruim 100 inheemse druivensoorten, maar niet alle soorten zijn even populair voor de wijnproductie. Hoewel er al voor de Romeinse overheersing wijn werd gemaakt, zijn het de Romeinen geweest die met hun kennis de wijnbouw in Kroatië een nieuwe impuls hebben gegeven. De plaatselijke bevolking maakte gebruik van de Romeinse vakbekwaamheid en de wijnproductie werd serieuzer aangepakt.

Klimatologisch is Kroatië zeer geschikt voor wijnbouw. Het kent een groot aantal zonuren, grote eikenbossen en voedingsrijke grond. Deze aspecten zijn medeverantwoordelijk voor het unieke karakter van de Kroatische wijnen.

Waardering voor wijn uit Kroatië

Het publiek, en daarmee ook de horeca, heeft een toenemende belangstelling voor wijn uit Kroatië. Grote namen schonken Kroatische wijnen en ook in bekende wijnblogs en onder critici krijgen Kroatische wijnen lovende reacties. 

Wijndomeinen als toeristische trekpleister

Lezers van USA TODAY verkozen Kroatië tot mooiste wijnland ter wereld. Dat belooft wat, zeker als u bedenkt dat prachtige regio’s in Zuid-Frankrijk, Italië, de VS, Zuid-Afrika en Chili ook bekend staan om hun schoonheid. Kroatië werd met een idyllisch, natuurrijk en authentiek landschap de onbetwiste nummer één. Wijnliefhebbers komen van ver om een mooie zonvakantie te combineren met enkele bezoeken aan de bekende en minder bekende wijndomeinen die het land rijk is.

Belangrijke wijnstreken liggen met name in het noord-westen, het noord-oosten en aan de kust. Er zijn ruim 400 geregistreerde wijnproducenten die gezamenlijk grote hoeveelheden wijn produceren, ook voor de export.

Kroatische wijnen kopen bij Schermer Wijnkopers & Destillateurs

Schermer importeert Kroatische wijnen op fles, alle wijnen komen rechtstreeks bij de producent vandaan. Wij werken samen met maar liefst zes Kroatische wijnhuizen, te weten:


Al deze wijnhuizen zijn door ons met zorg uitgezocht en vertegenwoordigen wij met veel trots. Wilt u weten welke wijnen goed aansluiten op uw wensen? Of wilt u een afspraak maken om de wijnen te proeven? Dan kunt u contact met ons opnemen, wij vertellen u graag alles over onze unieke Kroatische wijnen en hun eigenschappen.